Sunday, June 8, 2008

Kucing dan Toxoplasmosis



Suka kucing ??? Haiwan feline ni memang
manja dan purring sekali, sampai ada yang bela berekor-ekor. Tapi kalau dia uh uh merata-rata tu yang leceh tu.
Nak beritahu sikit kepada semua, najis kucing ni kalau tak dibersihkan betul betul boleh membawa kepada infeksi Toxoplasma gondii. Baru minggu lepas, aku ada patient Toxoplasma ni. Selalunya ia komplikasi late stage HIV. Boleh cek serum test untuk Toxoplasma gondii IgG antibody. Kalau buat brain scan, karektor dia menarik sekali.. lesion kat brain selalunya multiple dan macam berbentuk cincin (multiple ring-enhancing lesion) tapi banyak penyakit lain pun boleh tampil dengan scan yang sama . Antara gejala penyakit, ialah sakit kepala, demam, defisit pada pemeriksaaan neurologi dan sawan.
Kalau di hospital , penyakit selalunya respons pada Pyrimethamine dan Sulphadiazine atau Clindamycin.
Kepada kengkawan yang selalu bela kucing.. pastikan kucing tu dilatih dan tak deposit bahan buangan dia merata-rata. Aku pun dulu pernah sayangkan sangat kucing namanya Tompok (mak aku yang kasi nama...tak komersial langsung).. bijak pergi ke tandas untuk buang air. 2 kali aku hilang dia tetapi dia cari jalan balik ke rumah. Tapi lepas kali ke tiga dia pergi buat selama-lamanya... Di gilis kereta.. uuuu tragis.

2 comments:

axim said...

euwwww...tragis tragis....kena gilis keter kucingtuh...i'm not a cat lover...tapi my mum suka bela...kat umah selalu sangat diorang tinggalkan najis...dats why aku banned kucing....aku tengok ok la kucing nih..tapi nak pegang geli geleman ler...tak tahu naper..huhu

Catz said...

i'm a cat lover.tapi tak bela kucing pun.kalau bela harus meninggal...hahah. hiks..kat rumah mak i byk gila kucing..nama pun pelik2..
ehm..bahaya rupanya uh uh dia tu..ni harus bagi tau mak dan adik2 catz ni..kena hati2 juga lah kan bela kucing ni...