Wednesday, July 23, 2008

Transformasi... Kenapa ???

Banyak orang tak percaya ini aku dulu... in history ...zaman chubby dan melantak tak tentu hala.. he he how can i forget that time..mmmm. My endocrine consultant pun suruh letak before and after pictures kat obesity clinic dekat HUKM untuk memotivasikan pesakit...errrr. layak kah aku ??? Aku suka quote Andrea , " God, if you can't make me thin, make all my friends fat " .. he he .. arrrr aku tak seKEJAM itu.. he he. Gambar ni pun sebenarnya bukan kemuncak berat aku sebenarnya... arrrrgh seolah-olah nak lupakan zaman dulu.( GAMBAR PUN ALA ALA KABUR..). and aku nak kongsi some facts about it :

BEFORE


AFTER :



10 NOT JOKING FACTS :
1. Berat badan kemuncak dulu... whopping 114 kg...pant size 43.5 inch (what ???) tetapi
sekarang cuma 72 kg (plan to reduce more) dan 31.5 inch ajer.
2. Dulu naik tangga 3 tingkat dah exertional dyspnea dah... sometimes worse , dyspnea at rest..
ha ha tetapi sekarang i can run like Sufi dalam filem Sepi miles away...kalau kat treadmill di
Fitness First tu lari 13 km/h for 30 to 40 minutes pun OK ( tak lelah)
3. Dulu senang dapat rheumatism sebab obesiti tetapi sekarang lutut aku gerek sih beb...
4. Dulu sungguh inferiority complex, segan nak jumpa orang dan segan nak take off my shirt
even during medical check up dan x-ray tetapi sekarang boost up my confidence and pretty
OK to be on my own skin.. he he..
5. I can't deny it... too much rejections in the past in every aspect of life....now.. masih jugak ada
rejection he he.. tapi lesser..
6. Dulu ...susah nya nak cari baju dan seluar....kena buat sendiri tetapi sekarang i fit in any of
my desired clothes dan boleh melaram.. hehe
7. Dulu tidur berdengkur ya ampun.. amat kuat.. probably OSA tetapi sekarang mmm quiet and
peaceful...
8. Dulu makan tak ingat dunia ...naik mendadak masa Matrikulasi kat UKM (separation anxiety
kot.. he he..) dan sekarang uuuu i am concious about food... i love brokoli.
9. Dulu... nobody look at me twice.. tetapi sekarang some people give me second look... hu hu...
and some even compliment... hey ...your body is good and healthy looking.. my reply.. TQ and
i work hard for it and disiplin mesti ada..best pulak ada orang kat gym ingat aku PT dekat gym..he he manalah aku pakai baju putih biru tu...
10. Last time ... takut nak educate patient for weight reduction..tapi sekarang.. hey look at me as
the example.
Sebenarnya semua orang bisa memilih dia nak jadi yang macam mana.. dan EVERYBODY HAS TOTAL CONTROL OF THEIR OWN BODY.. perkara ni subjektif.as long as one comfortable with themselves.. tu yang penting. Untuk aku.. i decide to be like this.. and even decide to cut off my weight more to a mere 68 kg. Lebih sihat fizikal dan minda.. itulah yang mendorong untuk tranformasi aku ini. I hope this will motivate others too. Fikirkan masa depan, bahaya penyakit dan orang orang yang anda sayangi.....
Thanks for old school friend yang sentiasa bersama tranformasi ini...Azizy, Budiman Jawi yang dah pun jadi blogger.
P/S :Suka sangat lagu Fabolous Catz sekarang (opss bukan Catzcafe yer) : kamu yang buat ku terbang, kamulah jua yang membawaku jalan yang terang, kamu yang buat ku terbang ke bintang angkasa kita...kekal untuk selamanya...

29 comments:

Inah said...

inah pun nak transform!! wish me luck :)

Josh said...

Wow, amazing transformation!

Erm.. when u were chubby, u look cute though, hehehe. Now u look handsome.

To give better impact, u should put clearer pictures for the 'before' and 'after'. ;-P

PUTUBAMBU said...

uish..dahsyatnya boleh kurus sampai macam tu..!!

excellent..!! syabas bro..!!

tak boleh jadi ni.. kalau syuk boleh kurus.. aku pun nak kurus gak..
target lagi 5-10kgs nak hilang ni.. (pelan2lah..)

** gambar masa gemuk tak senyum.. gambar masa kurus pun tak senyum gak..hehehe..

Beruang Madu said...

Ya rabbi besar nya ko dulu Shuk... teramat besar... janganlah jadi macam tu lagi yer...

satu lagi.. tolong dong bahasanya jangan terlalu perubatan... istilah yg bombastik sangat tu hanya akan menturn downkan pembacaan seterusnya...

Memangnya hanya pak doktor aja yg membaca blog kamu... simpati dong...inikan blog umum bukannya jemputan

axim said...

wow!!!speechless...

really motivate me to live life in a helthy mode...tapi tu lah,aku ni asyik makan dan makan jer...exercise seminggu skali ajer...so camana tuh..

any advice for me???tapi jangan la kenakan bayaran okeh...just from friend to friend...voleh?

syukur said...

Inah : Good Luck ... i know you can do it girl.. u go girl...

Josh : Nak kena belanja makan ker ni?? anyway... just an ordinary human laaaa... yeah.. i actually my sister to bring back some of the old photos from home.. she selected yang kabur kabur...memang tak der nilai fotografi langsung my sis walaupun she has her own DSLR.. he he

Putubambu : yeah yeah... u too ca do it.... mari kita lari 10 pusangan kat taman tasik permaisuri nak????he he
Senyumanku memang mahal.. he he

BM : baiklah bong... justeru aku akan gunakan bahasa indonesia aja yuk... he he ... ya rabbi aku pun tak percaya itukah aku...???

Axim : oooo advice .. mmm apa kata hang ngan anies tu ambil gambar tengah jogging ker, atau kat gym ker atau main badminton... ini semua restoran kat QB tu dah bertandang... alamat cam ner kau nak kureangkan berat ni....he he

Catz said...

ehmm.
tersedak catz.ada org sebut rupanya..
hiks..
hemm...wow..transformasi yg sgt ketara..mcm org lain tukar jadi org lain. Sememangnya berbeza kan bila kita kurus dan gemuk/besar. Muka jadi lain,character jadi lain. Kalau kurus dan badan cantik boleh paki apaaa saja kan..bak kata pepatah alau dah cantik tuh..pakai apa pun cantik. Bila badan besar, nak pakai apa2 pun limited, rasa tak kompiden langsung kann.And biasa jek aku rasa sales girl akan tgk aku semacam bila pi kat baju2 cantik yg bersaiz utk org kurus...ehmm..
now banyak je kedai jual baju tuk org saiz besar, tapi biasanya tak cantik...ehmmmm
tgk before and after doc syuk, betul2 bagi saya inspirasin utk transform diri saya juga..i'm on the wayyyyy!!!..hikhikhik..

p/s: saya selalu makan kat cafe fabolous catz...hehhehe...selain lagu dia best, food pun best juga.
Baru ahad hari tuh terjumpa dia kat kedai dia.hehehhe..

Ekin said...

a very good example indeed, pakcik.. mmg sesuai sgt if u letak gambar u before and after kat clinic.. and this kind of effort comes from a deep desired.. baru bleh jadik.. if motivation nya tak kuat.. sure bleh separuh jalan.. this is what we called

Nak Seribu Daya, Mahu Seribu Cara... Bravoo Syuks

p/s:Setuju ngan Beruang Madu.. i can read ur story.. tapi sepatah haram pun aku tak faham scientific/medical term tuh.. muahahah..

syukur said...

Catz : dulu, sekarang dan selamanya pun Syukur rasanya macam dulu jugak walaupun mungkin sekarang dah kurus banyak jugak la...I never changed... tujuan kurus ni pun untuk tujuan kesihatan dan be a good example to my patient. you are on the way ??? great!!!

Ekin : Sori la Ekin sebab bahasa yang terlalu medical ni... i akan gunakan bahasa yang lebih mudah lain kali.... Bm pun dah marah.. he he..

wahdi said...

wooooo what a fabulous transformation!

syukur said...

Wahdi : Thanks... for the comment and dropping by... i ll visit yours too.

zuridah said...

Syukur,
Tak taulah earlier comment succesful @ tak...ni nak mengomel again....
I rasa kagum dengan nekad dan tekad u...nampak u seorang yang berwawasan...dan apa yang hendak dibuat mesti sampai ke matlamat..bangga dapat berkawan dengan doctor..
Mula saat ini I pun nak berusaha dengan gigih nak mengecikkan badan..setuju dengan pendapat doctor, jika berbadan besar..banyak benda nak dibuat menjadi kengkangan..sentiasa rasa rendah diri (dah lah memang I ni rendah)..my fren kat opis sangup mengamil pelbagai pil seperti duramin,untuk menghalang selera makan..i tak berani...boleh U kongsi makanan yang u amalkan sepanjang dalam tranformasi...thanks

Catz said...

eh doc...
saya ada cadangan.
Apa kata u buka klinik "transfromation..gemuk-->kurus".
buat program sihat, diet utk kurus..ni kira program tuk org plus size yg nak reduce weight. Sure ramai yg serbu klinik u doc. And u better put ur photo before and after. Catz rasa artis pun akan dtg klinik u doc.Siapkan gym sekali kat situ, ada pakar pemakanan, gym instructor. Kalau boleh buat wad sekali. I mean org yg obsess sgt nak kurus, boleh ikut program u secara sihat. Kena duk wad dlm 2 minggu- sebulan ke utk dimonitor oleh doktor.and bila keluar dr wad, org tersebut akan rasa lebih kurus, sihat dan after that buat monitotring, every 2 weeks kena jumpa doc. Then bagi menu utk diet, exercise etc..fuhh..
bernas dak idea ku ini??
Catz rasa takde lagi klinik khas macam ni. peluang bisnes ni doc.Kat malaysia lebih dari 35% rakyatnya terlebih berat doc. hikshiks..bisnes..bisnes.

mrbudie said...

what ever the transformation in our life... just as long we keep remembering our root, insya-Allah, we will be fine for the rest of our life

pendapat aku, saiz badan seseorang bukanlah kayu pengukur untuk keikhlasan dalam persahatan, budi bahasa & keikhlasan dalam hatinya yang lebih penting

Syukur adalah seorang yang sahabat yang baik & 'good listener' dari zaman Derma sampai sekarang

syukur said...

Zuridah : Thanks Zue... great to know a friend like u too... makan brokoli banyak banyak sebab dia menkenyangkan dan abs diet yang berkesan.... tapi pelbagai kan jugak makanan try reduce the carb intake.. no specific regime cuma eat healthy... Kevin ZAhri pun cakap cam tu.. lawat la blog dia..it is in my link .. he is the PRO bab pemakanan ni.

Catz : WOW WOW cadangan yang brilliant...tapi sekarang ni kena fikir fasal habiskan master dulu dn subspeciality...mingkin SATU HARI nanti.. thanks for the ideas...mmmmm tengah fikir beraper i nak charge yer ??? he he he

Mr Budie : Hey Budie... akhirnya kau tinggalkan komen jugak.. InsyaAllah Budi, doakan aku supaya tak lupa my root and always be the same person you've known for years.,... teringat lagi sama sama kayuh bicycle ke sekolah Derma dulu... i am honoured to have you as a good friend of mine. Dengan penuh keikhlasan..Thanks.
P/S : We should have DERMARIAN gathering soon la.. Nazari pun nak join after October ..bila aku nak jengah dia di Bordeaux,France tuu.. best nyer)

PUTUBAMBU said...

yes.. sure I can do it..!!
I'll try my best..!!

but syuk..lari 10x kat Tasik Permaisuri tu....erkk..!! mati aku..!!

karang ko kena usung aku ke HUKM pulak.. bila dah 2x pusingan aku pengsan tiba-tiba.. ! hehehe...

anyway, nak transform.. kurus.. transform kurus...kurus..kurus...

PUTUBAMBU said...

er..satu lagi..

bak kata abg bear..kurangkan sikit bahasa/terms2 kedoktoran kat sini yek..

sesungguhnya..patik kurennngggg paham tuanku..!! ya ampun..!!

syukur said...

YA lah Putubambu... i akan kurengkan terma medical yang susah susah tu . Bagi entry ni nak memudahkan sikit pemahaman let me explain :

1) dyspneoa tu maknanya susah bernafas atau lelah sangat

2)rheumatism tu maksud sakit sakit sendi sebab sendi menyokong berat kita

3) OSA stands for Obstructive Sleep Apneoa dimana pesakit obesiti selalunya dpt .. macam snoring yang kuat, bangun pagi rasa tak fresh dan berhenti bernafas buat seketika (apneoa) semasa tidur.

yang lain lain tu ok lah kan ?? boleh faham kan ??

risyams said...

salam...
betul2 tak sangka yang suatu masa dulu Dr. Syuk ni pernah 'big size'...dalam keadaan tu memang banyak kekurangan yang kita rasa - rasa confident pada diri kurang, penampilan diri terhad dan banyak lagi. apapun, tahniah! hanya insan yang benar2 teguh berazam dan berpendirian saja yang mampu mengubah sesuatu yang dicitanya...amalkan hidup sihat dan bersyukur pada ALLAH, mengurniakan kesihatan yang baik...AMIN...

NORA SAKURA said...

Dok Syuk..
Seriously u that FAT beforeeee????!!!!
maknanyaaaa,kalaui cuba memang boleh lah ek ,nak reduce kan berattt..cam terUJA gituh nak tryyyyyy...waw awawawawawa

Shah said...

Laaa mentang2 aku baru letak gambar Before & After baru-baru ni dia pun nak buat jugak. Tapi yang bezanya gambar Before aku yang kurus. After - dah gedebab ya amat dah hehehe... OK esok gi swimming....

edina monsoon said...

BTW the saying is strictly not mine. I pinched it off a poster.

syukur said...

Hi all,


Risyam : senantiasa berdoa agar kehidupan senantiasa aman, tenang, tenteram

Nora Sakura : yessss seriously ..thank you for visiting my blog... kawan Catz kan ??? selagi ada kemahuan disitu ada jalan..i hope you ll be success

Shah : Ala ... Shah dengan secara kebetulan larrr... memang dah lama nak letak entry ni tetapi semua gambar dulu yang gedempon tu kat rumah di Perlis..my sis balik baru ini minta bawakan

Andrea : But i still love the words.. he he he

NORA SAKURA said...

syukur,
i bukan kawan catzs,i musuh ketats dia..hiks.

Kembara Musafir said...

huaaaa... impressive... impressive... I had a similar experience before, berbeza masa zaman sekolah rendah, then after coming back from Uni... laku giler masa tuh... kah kah kah...!! la ni... dah balik mengembang dah... kena exercise again laaa.... btw, awatnya si BM tu duk "dong" sana, "dong" sini... awat dia ingat ni Pulau Jawa apa...? hehehe...

Kembara Musafir said...

btw, ambik gambo "after" siap posing angkat besi lagi... fuh...!! jeles aku...!! haha

Elle said...

nak kurus gakkkk...guide me......

Elle said...

guide me.......

syukur said...

ha ha..no problem elle...eat healthy and exercise