Tuesday, July 1, 2008

Clumsy Kung Fu Panda In My Brain


Dah tengok fiem Kung Fu Panda di pawagam ?? best tak ?? Kelakar ?? Sebenarnya entry ni pasal presentation our morning grand ward round hari ni berkisar tentang Wilson Disease. Aku rasa menarik sangat presentation hari ni. Pesakit ini datang dengan gejala tremors ala ala Parkinson tu.. Ia adalah sejenis penyakit autosomal recessive disorder yang jarang berlaku disebabkan gangguan metabolisme copper.. Dr Ngiu.. my colleague presented the case pagi ni... dan bagaimana dia relate dengan Kung Fu Panda tampak begitu menarik.. Wachaaa!! Huh Hamdi dengan Edina Monsoon mesti tahu kes ni .. tu pun kalau dia orang pergi la ke sesi pagi ini.

Kaitan dengan penyakit Wilson Disease ni dengan Kung Fu Panda ??? Taklah cuma penyakit ni selalu dimanifestasikan oleh gejala neurologi dan liver dysfunction..
Kaitan dengan Panda ialah karektor pada Brain scan menyerupai ikon muka seekor panda ..."Face Of A Giant Panda" bila terdapat high signal intensity pada struktur otak yang terlibat... Tengoklah gambar brain scan kat bawah dan amati betul betul... haa betul tak.

Diagnosis selalunya ditentukan dengan level serum caeruloplasmin kurang dari 20 mg/dL dan sign Kayser-Fleischer ring (garisan bulat hijau kehitaman tu)...



Medicine memang menarik dan we add sense of humour in our daily working environment.. ye la.. kalau serius sesangat pun... tension jugak ler.. This is why i love medicine very much.. A challenge..and you have to think smart and think right..mmmmm

Wachaaaa!!! Kung Fu Panda In My Brain...



9 comments:

Inah said...

sampai kungfu panda in ur mind :P..sometimes we have to relate to have a better understanding :)

inah pun buat mcm tu kalo nak ngajar student toxicology :P

axim said...

woowww satu hubungkait yang sungguh menarik skali dari doktor..!!!

syukur said...

Inah : agree with you..... kita selalu juga hubungkaitkan supaya tak tension sangat dengan kerja seharian...aaaaa klinik lagi esok!!!

Axim : banyak lagi boleh hubung dan kait kan.. ha ha.

Catz said...

cute jek panda tu...hiks...

syukur said...

catz : panda tu aje ker?? what about beruang madu?? ha ha ha

Beruang Madu said...

Tu nasib baik tengok kungfu panda... tapi kan Shah Inah dan lelain kata perwatakkan aku sama jer macam kungfu panda tu... tak pernah serius, kuat makan, suka berlawak, badan besar.... hahahahaa ko takder nampak muka aku ker kat scanner tu?

Catz said...

panda comel..beruang madu comottt...hahahha..joking jek..
anyway..semua cute lah..hhihihihi..
kucing pun cute jugak kan...hehhehe (cute kewww..)

syukur said...

Beruang MAdu : sama tapi tak serupa... itu watak kartun.. tetapi BM is REALLLLL...ha ha

Catz : Yeah... everyone regardless of whatever type and look... they are special in their own way .. that is what i think..

Anonymous said...

menarik. selama ni tak tahu pun kalau tetiba jer panda boleh muncul dalam brain kita...agak2 kalau dia berkungfu, bergegar tak brain kita!!!! hahahahaha...