Monday, September 8, 2008

Food Food And Potluck Style

Seperti yang dijanjikan time for food picture sekali lagi...alamak Bulan Pose..tapi aku tak mengajar untuk ponteng puasa yerr.. hey ..a chinese friend of mine pun boleh berpuasa semata mata nak rasa nikmat berbuka.. ..Nikmat berbuka tu akan lagi terasa.kalau kita berpuasa penuh . Potluck dari Shah and Axim Birthday hari tu..memang happening dan meriah makanan...tersangat ler meriahnya.. sampai kita orang berkata..baik juga kalau ada anak anak yatim sekali...ha ..mungkin kita boleh buat satu hari..InsyaAllah..kalau dimurahkan rezeki kan???



Ubi kentang dengan mayonnaise ..betul ker ?? tuan rumah kalau salah tolong betulkan...



Pulut udang, cucur nangka dan alamak kuih hijau tu nama apa yer ??..tak ingat !!! sorry..mak datuk Fajitas aku tahu tetapi kuih tradisi ni pulak yang tak tahu..mampus... he he





Murtabak....sedapnyer....or mertabak ?? dan kuih seri muka....




Sotong bakar.....meleleh air liur....haaaa food is simply irresistable..


Ayam bakar/panggang yang begitu menyelerakan dari tuan rumah.. Terima kasih Shah dan Beruang Madu.. Lamb pun ada tapi aku allergic lamb !


Salad.....dan sayuran....berkhasiat dan seimbang..


Ni my first plate waktu berbuka puasa dengan nasi goreng dan ayam bakar serta sambal goreng.

Jagung bakar....aku try sikit ajer...favourite Axim ni...



Kuih lapis ....betul ker ?? ala malunya tak tahu nama kuih... sorry...he he



Kek Lapis Sarawak.....tentu dapat teka siapa yang bawa kan ??? Tentunya Zoul dari Miri...ooi banyak jugak dia bawa tu...aku suka sangat kek lapis ni ..banyak aku makan...kek lapis ni corak dia cantik untuk foto kan ??




Last sekali mestilah kek aiskrim dari HD tu..kek besday... yummy menjilat siku !! The cake without and with candles !!


INGAT PUASA JANGAN TAK PUASA !!! he he

31 comments:

Catz said...

erk..
nasib baik lah aku mai blog hang ni malam2 pukul 11.34 mlm ni..so takdelah efect apa2..kalau siang2..mau tergugat iman ku ini...
syok yer...banyak food.makan ramai2..

Ms B said...

When it comes to kuih, I fail big time! If my girl wants one, I normally colour coded it, "green kuih", "yellow kuih" etc etc.

When I was way much younger (like during my teens!), I loved making these. Now I'm consumed with work, thus only cook the required meals. Unless of course if it is a request from the lil one.

So u dont eat lamb eh? Over here, lamb is a big thing, especially roast lamb, complete with black pepper sauce. Yummy!

New topic, so do u cook?

syukur said...

Catz :
Memang syok sekali... tapi bab makan ni kena jaga..kalau tak nanti i naik berat badan...tapi sekarang ni banyak lost weight..mmm best la rasa lebih ringan.

Ms B :
Hey Mocha Lover... yeah similarly...i colour coded them too since i don't really know this traditional kuih.. errr..my mum will kill me for not knowing.. he he.. Aaaaa the new topic is nice )(at least i dun have to answer the previous one..he he)...: OK i cook too sometimes depending on my mood and free time..even when i returned to my hometown in Kangar, i do cook dinner for the whole family..both my parents love my Thai style Fried Noodle and my sambal belacan. I am good at preparing sambal belacan.. he he... My mum says i am the best in preparing it among the family members.. Laksa is my sister best.

Wahidah said...

pergh....byk btol makanan...meriah kan...nama2 kuih ni pun ade yg i tak tahu gk shuk..hahaha...kuih hijau tu apa eik namanya sebenarnya...hahaha

Kembara Musafir said...

kemana2 gua visit blog, semua entry pasai makan...!! haha... abihlaaaa hai...!!

Faisal Admar said...

walao doc! sangat sedap! my plate will be filled with potato mayonis, sotong bakar dan salad tuh! sangat sedap okeh! meleleh air liur! nakal doc... puasa nih! :P

saharil said...

entry ini membuatkan aku mempersoalkan pengertian ramadhan.. haha

Rush Murad said...

tu diaaaaaa.... pesta makan2..... pic makan sajor ke? pic orang2 yg dok pulun makanan tu tak dak ka? :D

Anonymous said...

kuih hijau = sri ayu?

correct me if i tersalah ;)

Inah said...

err..me bukak time siang hari..huwaaaa..

psst doc..awat malu2 tat day :P

Zoulkieflie said...

salam abg syukur,
ada pembetulan sikit..
memang zoul yang bawa kek sarawak yang berlapis² tuh tapi kek lapis tersebut adalah pemberian tok wan@tepak sireh..

zoul paling suka yang ubi kentang,salad dan lamb tu..fuh..sodap..

:: NbC :: said...

heheheh kelakar bila tuan doc nak bg nama kuih2 eh, medical terms susah2 senang lak u ingat..

btw, kentang + mayonnaise tu nama commercial skit = potato salad (baru Shah lega skit dengar)

ijau putih tu = seri/puteri ayu..

psssst kuih lapis2 pink & white tu gak yg attractive kan.. ;-)

syukur said...

Wahidah :
Kuih hijau tu pun I tak tahu la Wahidah..teruk kan ?? he he.. Memang meriah bangat malam tu..

Kembara Musafir :
Musim makan Jo... he he..nanti musim lain kita cakap pasal lain pulak ..boleh ??

Faisal Admar : I memang makhluk Tuhan Paling Nakal.. he hetapi jangan kena rotan cukup la.. he he

Saharil :
sekian lama Saharil tak dtg ke blog aku yang ciput ni.. ye lah tu Saharil Conteng....tapi En Saharil..apalah erti Ramadhan ini kalau tak berpeluang buka puasa dengan En Saharil si pelukis yang grande.!! he he he..jom la one day kalau kau free.

Rush Murad :
TQ for singgah di sini...ada la gambar pelahap pelahap makanan tu dalam entry sebelumnya..

Anonymous : Ntah ..i pun tak tahu nak correctkan sbb diri sendiri tak tahu.. he he

Inah :
Malu ? Mmmmm mungkin terkejut dengar suara Tijah Murai kot.. he he anyway Inah.. selamat berpose.

Zoulkiflie :
Wahai adik Zoul..kau ni buat aku nampak TUA pulak ! Oooo yer ker Tok Wan yang berikan ..kenapa dia tak datang..sakit ker ?? Anyway Kek Lapis Sarawak memang marveles.i like !

Zuer said...

nyammm-nyammm...zuer suka kuih warna hijau tu...yng ada kelapa..entah apa ntah nama dier...makan jer tau...nama tak tau..Nanti abg syuk buat kan k...hahah

Zuer said...

wahidah :- zuer pun tak tau apa nama kuih warna hijau tu..best kan...

axim said...

teringat kembali makanan masa malam arituh...meriah bangat kan..

jagung memang faveret aku tapi masa tu tak masak sangat..sampai sakit perut..haha

nasi lemak mana??yang tuh paling sedap!!!haha

Ms B said...

U can cook? Wah, so one of these days you can prepare a meal for me then? Of course, subject to me going back for hols which I have yet to decide.

I love sambal belachan and all sort of ulam. I always raise people's eyebrows whenever I drop by at Malaysia Hall in my office suit, yet order sambal, ulam, kerabu etc.

zuridah said...

Syukur,
Bestnya tengok makanan ni...so kagum orang lelaki boleh masak sehebat ni terutama abg bear kita...

Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

mmg best makanan!!!!

tp kalau aku jadi salah sorg yg hadir ni...kompem sawa kenyang..tak lalu dh nk watpe..

hehe..tp gather ramai2 mmg syiokkk

suesamsudin said...

mmg byk sggh food....habis x semua tu? ke msg2 bawak blk sorang sikit?

suesamsudin said...

oh ada nasi lemak gak?dasat...tu sape lak masak? doc bawak apa ke sana?

PUTUBAMBU said...

wow..awesome..!!

nak jugak kek lapis sarawak tu...!

syukur said...

Zuer :
Zuer ...tak pandai masak la Zuer... kuih hijau ker kuih oren ker semua tak pandai...yang tahu kuih beli ajer..he he

Axim :
Ye la Axim lupa pulak ambil gambar Nasi Lemak tu... aiseh..

Ms B :
It is Ok to be proud of our own culture, food and custom regardless where we are...

Zuridah :
Tu banyak yang beli tu.. he he..nasi goreng dengan ayambakar tu je kot dia buat.

Anul : TQ for visiting my blog...mmg syiok habis gathering ramai ramai macam ni... bila nak gathering dgn other blogger

Sue : banyak yang lebih dia orang buat sahur lagi.. Abang Bear bungkus untuk tapau..tapi i tapau salad jer sebab jarang sahur berat berat..malas...selalu bangun pun makan buah dengan protein shake jer..Nasi Lemak I yang bawak..sedap beli dekat pasar Ramadhan Bdr Tun Razak.

Putubambu : nak kek lapis Sarawak silalah minta kat si adik Zoul di blog dia...dlm i punya link

Faisal Admar said...

doc, suka tak makan potato letak mayonise dengan butter... pakai aluminum foil dan bakar? sedap tau!

syukur said...

Faisal Admar : suka suka kenape FAisal nak buat kan ker ?? he he he (dgn muka yang tak malu!)

edina monsoon said...

Kek lapis = Asri!!! Until proven otherwise p<0.05

lily.lulu said...

memanggggggggggggg meriah sangat malam tuh !!

happening .. dengan macam2 makanan ...

suke sukeee !!!!

syukur said...

Edina :
wow .. yesss significant statistically... he he..jgn mare Asri !!

Lily : i pun suke suke...meriah bangat ! Jemput la lagi Jiran Tetangga kalau ada lagi !

shahril aley said...

ooo ade 2 entri utk malam tu

heyyy....
ko panggil pelahap
nanti ku report dgn beradik YKWYA
siap la ur baby civic tu
kitorg nak pinjam, boleh?
hahaha....

nasib baik la pelahap2 ni ade
kalau harapkan dr dr syuk yg malu2 kucing + tak mo senyum
alamatnye semua makanan tu masuk tong sampah plak

jiran tetangga bile nak jadi host?
boleh melenjankan ur baby civic tu
ada berani?

MNN said...

tak sempat nak makan nasi lemak, ingat nak makan untuk sahur.. sekali dah tertido tak terbangun.. :)

syukur said...

Sharil Aley : ala aku jadi host...mmmmmmm tunggu bertahun tahun lagi lah he he

MNN : laaaa kau tu dekat jer dgn bdr tun razak punya bazaar ramadhan ,,kalau teriingin singgah le situ.