Sunday, September 14, 2008

Bukan Lagu Cinta


Minggu ni aku lazing at home ..yup walaupun ada few invitations entahlah....rasa nak duduk kat rumah aje.Minggu depanlah baru keluar cari Baju Melayu Johor untuk Aidilfitri yang bakal menjelang tak lama lagi..dan sementelah kat rumah..buka my CD player kuat kuat sambil dengar lagu dari Marcell...one of the world best male vocalist..Susah betul nak dapatkan album terbaru dia "HIDUP" di KL..keluar masuk record store jugak la baru dapat. Style singing memang very Indonesian ... pernah dengar lagu dia seperti Hanya Memuji, Mendendam dan Semusim, Ketika Kau Menyapa dan Firasat ??? Best kan sebab he sings with his heart. Pernah pergi ke showcase dia dua kali : di KL Planet Hollywood dan Jakarta Hard Rock Cafe dan harap sangat dia buat konsert di KL satu hari nanti

Layanlah one of my favourite track dalam album ni, duet dengan Karen Pooroe, anak didik Ruth Sahanaya.. Yang menarik lagu ni...liriknya yang puitis, tulisan isteri Marcell sendiri, Dewi Lestari dan juga music arrangement oleh pemuzik handalan Indonesia, Tohpati. Klik kat sebelah side lagu lagu in this blog... You will love the song.

[Marcel]
Jika ada cara baru 'tuk mengungkap, rasa rinduAku ingin tahu 2x
Jika ada cara yang belum dicipta, untuk cintaAku ingin bisa 2x
Saat semua kata kehilangan makna
Dan saat segala upaya terasa hampa
Sekaranglah itu, beginilah aku
Berdiam tanpa daya, hanya karena kehadiranmu
Sementara jiwaku ingin berseru
Setengah mati ingin kubilang

[Karen]
Jika ada nada baru 'tuk dinyanyikan, lagu cinta
Aku khan bernyanyi 2x (aku khan bernyanyi)
Jika ada kata yang belum dicipta, oleh pujangga
Aku khan bersuara 2x (ku khan bersuara)
Saat semua resah meluruh sayapnya
Saatnya kumiliki hanya nafas ini
Sekaranglah itu, beginilah aku
Hanya detak jantungku yang mampu jujur kepadamu
Sementara lidahku beku dan keluh
Setengah mati ingin menghilang
HuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuHaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Jika mampu kubawa engkau menembus ruang dan waktu
Ku ingin pergi (aku ingin pergi), percuma di sini
Jika mampu kumenyatu dalam darahmu (dalam nadimu),agar engkau tahu (agar engkau tahu)
Saat semua kata kehilangan makna

Dan saat segala upaya terasa hampa
Sekaranglah ini, beginilah aku
Hanya detak jantungku yang mampu jujur kepadamu
Sementara lidahku beku dan keluh
Setengah mati ingin menghilang
Apa yang kurasakanApa yang kau dengarkan
Bukan lagu cinta 2x
Kembali ke sini
Bukan lagi cinta
Semua lagi cinta
Bukan lagu cinta


9 comments:

Ms B said...

Ah, lazing at home? Been doing that for the past 2 weeks. Only had iftar outside once. Else, I cook. BUt yesterday I ran out of idea and got bored with the usual menu that I made steak burger with oven baked fries.

Oh, that reminds me, why dont u cook today? Better than lazing at home. *smiles*

I love 'hanya memuji'! This song is nice too.

ps: Doc tgh emo ke? *grins*

:: NbC :: said...

ekhem, r u in luv..?

;-)

syukur said...

Ms B : I was totally Lazy yesterday...even at cooking myself... he he. Hanya Memuji is a dance tune but I prefer Marcel ballad pop numbers like Semusim , Firasat and Mendendam. The melody of Bukan Lagu Cinta is so soothing that made my last weekend special..

P/S : He he you like to presume huh ? he he he LOL. Well this song is for everyone not only people in EMO.. ha ha. Next time i should presume thing while reading your blog.. he he

NBC : Ekhem... batuk terkuat sikit. Even the people who doesn't carve LOVE symbol in their heart can enjoy this number ..rite ??? Agree ???

axim said...

i always lurve suara mamat nih!!

syukur said...

Axim : yesss Axim..one of all time favourite singer...seeing him in a concert sitting in in VVIP seat is definitely my ultimate dream.. ha ha

Wahidah said...

Syuk : mostly ur fav singer form indon rite..but they are talented...hehehe

en_me said...

layannn lagu larr fulakkks.. salammmz bro

syukur said...

Wahidah :
Yup they are veryyy talented !! I prefer most of their pop ballad songs..anything from Marcell is simply great !

En_Me :
Thanks for visiting my blog and your comment.. yup please dun stop the music !! he he

Ekin said...

baru nak suh u letak lagu bukan lagu cinta (hehe tgk2 dah ada).. wahh lirik dia sweet banget..(haha org indon ada guna term nih tak..)