Tuesday, October 7, 2008

My Raya.... Saat Bersama Famili...

Eid Fitri.. to everyone ! Yeah... I reached home on the Raya night after driving for 6 hours . I maintained the car speed at 130 km/h as i was very eager to reach home as soon as possible. After finishing my call and passing over to my colleague..i went back home with initial plan to take a nap but it turned out that my eyes did not even close...ha ha..that was Raya spirit !
I headed to Anuar's house in Bandar Utama as we were going back together to our hometown...the small town called Kangar...yup we hailed from this tiny little town and of course i ate this nice cheese cake and ketupat at Anuar's place. Yummy... His wife and daughters did not follow him back as his wife was preparing for her exam in November and Anuar had something to settle back home. I was lucky as Anuar could take over as driver if my eyes suddenly became ptosis....ha ha

I could not stop myself from snapping the beautiful fish pond in Anuar's place...
I managed to get home at around 8 pm...haaaaa home sweet home..Nothing can replace this perfect getaway..I love this decors at my home....don't know why !!

Our sofa at home became my object of photo experiment too.. and my mum was puzzled to see me clicking away to my new hobby ......ha ha ha

My mum kept a tradition of having this event of "bakar sate" either on the 1st or 2nd raya night. It was the best time according to my mum that we gathered together in a big family....My mum is the eldest among her siblings and i guess it is her responsibility to do so to strengthen the family value..


Me and my cousins sat together and exchanged our progress in life...ha ha

And my nieces ans nephews were busy playing the fireworks.... courtesy of my sister..

21 comments:

Ms B said...

satay. hmm, yummy! Always have them for eid. But this year we forgot to get bunga api.

It sounds like you had a nice time with your family. *smiles*

yazrie said...

sedapnyer sate....Heheheheheh....*Air liur dah menitik-nitik ni...

axim said...

you know what doc...bakar sate malam hari raya is also my family tradition..:)

Zuer said...

doc, suka lah pic yang doc ambik tu...cantik bangat...meriah kan Raya taun nie kat umah doc....siap bakar satay lagi...!!!

Zuer said...

doc, suka lah pic yang doc ambik tu...cantik bangat...meriah kan Raya taun nie kat umah doc....siap bakar satay lagi...!!!

syukur said...

Ms B :
Yupp .. really great time ... manage to do sunat puasa enam for few days kat kampung ...I am back to work today and people was asking why i look really in happy mood... yeah a week at home is simply great.

Yazrie :
oooo yer ker....kesiannya..nanti i belanja sate kajang ..nak ??

Axim :
yer ker ??? yeah upacara macam ni la Axim dapat merapatkan silaturrahim sesama keluarga.

Zuer :
Cantik ker ??? terima kasih !!!! Zuer bila nak ada DSLR pulak ni???
Sate tu memang menyelerakan...

edina monsoon said...

Looks like you had a lovely time back home. I didn't know Anuar is from kangar!!!

Anonymous said...

Hi Doc, just curious..kangar kt area mana tu? Saya pun org kgr jugak,doing my phd now n bila boring2 study saya slalu jenguk ur blog ni, best!!

syukur said...

Edina : That is why we are like brothers...... he he he

Anonymous : TQ TQ....yer ker BEST !! thanks for liking it that much.. appreciate that... dekat TMN INDRA....tahu ??

Catz said...

wah...sgt meriah...
syoknya bakar-bakar sate...
sate tuh buat sendiri ke??....
berbaloi balik jauh-jauh ye dak..
aku rindu gak suasana bakar2 sate tuh...kdg2 kami wat family gath dgn bakar membakar lah jugak....
isk..ketupat palas/ 3 segi tuh sungguh mengancam...and photonya pun cantik..
i likeeee gambar ikan itu....cantikk sgt...
doc syuk x main bunga api ke???

:: NbC :: said...

wah meriah org Kangaq sambut raya, siap satay tu..

pssst Syuk, raya haji kang balik tak..?

wahdi said...

Thnx 4 the b'day wishes...
btw ur pics makin lawa!!! selamat ari raya!!

Zuridah said...

sedapnya tengok ketupat palas tu...
next time bawaklah ke KL sikit...

Rush Murad said...

we used to make 'ayam percik' on the eve of hari raya, but since Mak Tok dah tak der, semua orang dah tak der hati nak buat....

Salam Aidilfitri to u n ur family... Minal aidil Wal faidzin

thegossiplounge said...

Nice blog!

Inah said...

sate?? raya?? huwaa..mau jugek :(

yazrie said...

NAKKKKKKKKK....! Heheheh

syukur said...

Catz :
apa la sangat gamabr tu berbanding gamabr yang u ambil sekarang ni.. he he..kat Christchurch ker ??? Sate tu my mum beli dan kita orang bakar jer....tapi malam tu my cousin banyak untuk tolong bakar... dan i duduk makan macam raja ajer..he he he

Pinky :
My mum suruh balik sebab dia berniat nak tumbangkan seekor lembu sekaligus... tetapi tak tahu lagi..mungkin balik kot

Wahdi :
You are welcome my friend ! amboi..melompat sampai terhantuk di siling kena puji dengan En Wahdi yang pakar bab foto ni... tapi bilalah nak curahkan ilmu tu sikit ??? he he he

Zuridah :
ha ha ha ketupat palas yang kat gambar tu sebenarnya kat rumah my friend Anuar di Bandar Utama KL ni jer...i beraya dan makan kat rumah dia sebelum bertolak balik dalam pukul 2 ptg.

Rush Murad :
TQ Rush ..selamat Hari Raya to u too... ye lah tapi sayang tau tradisi keluarga macam tu tak diteruskan ... ye lah walaupun yang mengasaskannya dah pergi buat selamanya..kita ni perintis dalam keluarga kena teruskan.. tulah semangat kekeluargaan !! Think about it next year buddy !


Thegossiplounge :
TQ TQ ....terharu ... appreciate that !

Inah :
buat la sate kanggaru kat sana ..he he

Yazrie :
Bolehhh...bila bila senang kita pergi Haji Samuri yerr..

Shah said...

Nyammm... Ketupat palas... Tak merasa la tahun ni...

PUTUBAMBU said...

bestnya..ada satay..ada ketupat palas..

syukur said...

Shah :
kenapa pulak tak merasa ?? precipitate palpitation ???

Putubambu :
Memang best sangat !