Sunday, August 3, 2008

Memori Festival Anchol Jakarta

Entry ni sebenarnya adalah dalam memory lane .... Berlaku dalam 2 tahun lepas..ya boleh Augustus..Terima kasih kepada Kak Aida dari Warner Music atas kunjungan ni. Cuma nak beritahu betapa istimewanya festival satu hari ni kepada muzik Indonesia. Mild LIVE Sound Adrenalin ni berlangsung dulu di Anchol, Jakarta.. Anchol ini kira kira kawasan taman tema.



Waktu tu masih tembam lagi.. he he.. belum masuk FF lagi. Di Festival sehari suntuk ni, seluruh muzik rock Indonesia bersatu.. tengok ajerla nama nama besar dalam industri mereka bergabung dan kemesraan mereka penuh akrab... tak saling dengki mengdengki dan kumpulan kumpulan baru seperti Nidji dan Samson serta Ungu waktu tu begitu hormat senior mereka. Tiga pentas besar berlangsung secara serentak jadi kita boleh beralih kemana mana pentas yang kita suka. Aku yang pakai backstage pass ni..mmmm apalagi...cuma waktu tu belum ada seru jadi photographer..so shy shy cat sikit la..

Bersama Giring, penyanyi utama kumpulan Nidji. Satu yang menarik , kumpulan ni bijak belaka dari segi kelulusan dan they speak English fluently. Berapa keratlah kumpulan Malaysia yang betul betul mendalami muzik sedalamnya..



Bersama kumpulan Moluccas... yang dulu terkenal dengan lagu Lupakan Sahaja.


Ello...antara penyanyi berbakat besar Indonesia..muziknya gaya Glen Fredly. Lagunya yang masih aku ingat sampai sekarang... Terbaik (best lagu ni.. a mother's day song)


Bersama Bams dari Samson (belakang pentas). Waktu tu Samson tengah hangat bangat di Malaysia dan Indonesia dengan lagu Kenangan Yang Terindah nya tu....Bams ni anak orang kaya, bapanya seorang hakim yang cukup tersohor di Indonesia (bertuahnya, bapa lawyer, anak rock star !)

Ni lah kumpulan yang pergi kesana dulu, terdiri dari para wartawan. KC Ismail (berbaju biru) tu waktu tu masih bersama Suria FM , sekarang dia buat bisnes sendiri, masih lagi berutus, Ikhwan Hot FM pun pergi jugak. Yang tengah tu Kak Aida , PRO Warner Malaysia. Dan yang baju hitam duduk tu, wartawan tersohor NST. MMMmmm..bilakah muzik Malaysia boleh buat satu konsert yang macam ni ?? semunya artis tempatan.. ntah lah.......


11 comments:

Zuridah said...

Eh eh eh...ada jugak akhirnya gambar Doc Syukur tersenyum.. :O

Wahidah said...

u make me jeles la bro..isk3...

Catz said...

wah..dasatnya doctor nih..mingle with famous indonesian artiste..
mendalam sungguh minat doc terhadap music ye..tertama indonesian music..
u betul2 mcm backstage crew lah doc..

Faisal Admar said...

hehe best kan melawat negara org neh :)

mcm mana dengan layanan org sana? dengar kata problem selalu di airport... betul ke bribe teruk di airport sana? :)

suesamsudin said...

wah...camna doc leh jumpa depa semua ni?nnt ajaklah su sekali....doc, kita dh privatekn blog kita...kalo nak baca nnt emel kat kita add doc ye...sue2110@gmail.com

Beruang Madu said...

Wahhh... ape jer lah kerja di Syukur ni sampai ke sana ke mari yer...?? du a tahun lepas tu... tapi Abg Bear rasa bangga ada kawan2 yg dah pegang dan jejak semua tanah dunia nih...

Catz said...

baru ku perasan..doc syukur ni kalau bergambar dgn artis baru dia senyumm..hehhehe

syukur said...

Zuridah : u know kan..i memang suka senyum. cuma dalam gambar macam ayam berak kapue jer... he he

Wahidah : ehh .. jgn ler cenggitu.. i think indonesian artis memang hebat !

CAtz : yesss i love music..indonesian music is far better because they are more talented..muzik mereka tak pandang rupa sangat.. yeah lepas jadi full specialist nanti,,i will take guitar or piano lesson.. music is sooooo relaxing.

Faisal : mmmmm so far tak pulak ada problem kat tempat dia orang.. i ni boleh jadi muka indon dan muka Thai jugak.. dan kalau problem pun speaking sikit bahasa dia orang.. confirm dia org ingat warga tempatan.. he he he

Sue : yess sue i dah boleh buka u punya blog. tQ for adding i sekali..

Beruang Madu : amboi ngata orang..dia tu pergi sabah ler, jogja ler dan macam mcam tempat lagi tu... next I nak pergi melawat kwn i di Bordeaux, France.(kawan sekolah dulu). mmm .Jom pi melawat King Kong di dubai nak??Dubai Trip sounds interesting..

Catz : tak le Catz... dengan sesiapa sahaja i senyum asalkan org tu mesti LUCU banget... Waktu kat festival tu.. betul betul tak tahan gelak sebab Giring (Nidji) asyik buat lawak.

Ekin said...

waa pakcik terror cakap dialect ala2 org indon ke.? terror nyer. previously i was supporting users from Asia pacific.. but when it comes to indonesian yg tak pandai ckp omputih..i can't even speak out the words in bahasa indon yg simple pun..bahasa melayu pun.. kelu lidah nak berkata.. (what the heck with me..)

akhirnya ku pass to my friend yang memang pandai banget speaking simple indon.. (opps. sorry comment ku terpanjang. ihiks)

PUTUBAMBU said...

wah..wah...

gambor lama ni ada pulak ko senyum ye syuk..

naper gambor2 sekarang taknak senyum pulak?

kan manis tu... hehehe...

syukur said...

Ekin : boleh la sikit sikit.. nak migrate ker indon ajer la... boleh tak? apply univerisiti Gajah Mada.. he he.


Putubambu : tu zaman dulu... senyum memanjang... sekarang ni entahlah susah nak senyum... kena keletek dulu kot baru boleh tergelak-gelak.. ha ha