Wednesday, August 13, 2008

Duty On Call For Raya 2008


Bulan puasa pun belum datang lagi..ni kan pulak Raya... Terlupa initially ada meeting between all the registrars untuk DEBAT TERBUKA ???? pasal on call sempena Raya tahun ni. Awalnya ??? Mmmm ye lah masing masing nak balik kampung dan buat persiapan sempena Raya. Sebenarnya pagi ni berada dalam meeting Cardiology CME tepat 8 pagi..tiba tiba my colleague ,Ika call supaya attend meeting ni. Isunya seperti biasalah berebut TAK NAK on call. Lumrah..

Ada lah yang bertubi tubi cakap dia dah oncall tahun lepas lah dan tahun sebelumnya (macam la dia ajer yang berkorban besar ...ish ish ) padahal kalau rujuk roster tahun lepas rasanya ada ker nama dia ??? So adalah debat debat kecil . Aku paling TAK suka kalau suasana dah bertukar keruh macam ni dan aku tak faham macam mana pulak ada yang siap letak nama dia untuk oncall raya ke 5 dan ke atas dan 2 hari sbelum raya..itu tak payah volunteer ... semua org boleh buat.
Raya Eve dan Raya ke 3 jadi pertaruhan. sebab we have 2 non muslim to cover for first and second day of Raya .Tiba tiba pulak kes aku cuti emergency tahun lepas sebab Civic aku kena curi 4 hari sebelum raya tu dan kena belasah sikit tu pun dikira aku menikmati cuti yang panjang..tak pe lah if that counts.... i have no qualms.. The result : I give up with this heaty situation and I 'll be doing the Raya Eve dan Maujad will be doing the 3rd day Raya... That is something good about being a man : they talk less but ready for any responsibility (opsss sorry pedasss sikit but still i am not anti-feminisme yer... ha ha ha)

P/S : Menyanyi lagu Dari Jauh Ku Pohon Maaf ...atau Kepulangan yang di Nanti atau Dendang Perantau laaa aku malam tu... he he... please keep me company dan motivasi.. he he )

20 comments:

budleee said...

i bring you some kuih raya doc to the hospital before balik tu my nenek's house :D

p.s
i bake yah not buy :D

syukur said...

oh yeah ??? thanks Budi.. anyway Raya Eve usually not chaotic as usual... so boleh memendam perasaan di malam raya sekejap.. hu aaaaaa..... anyway since you bake the kuih.. i nak mintak kuih semperit boleh ??? ish ish macam pompuan mengandung pulak aku.. he he

syukur said...

oppss Budlee..not Budi...sorry...

budleee said...

boleh..

its one of my favoruite kuih. semperit yg panjang2 tuh.

axim said...

macam mana boleh silap nam atuh..hehe..

anyway,kalau ikhlas insya Allah tuhan murahkan rezeki nanti....good luck buddy!!!

Anonymous said...

ala.. sapa plak yg kecoh sebenarnya??

Catz said...

hi doc syuk..
selamat bertugas..anggap je sbg amal jariah dan pengorbanan kepada rakyat Malaysia dan Negara..hehhehe..
..nanti ramai la yg hantar kuih,kek, ketupat, lemang etc...huhuhu...

NORA SAKURA said...

hoh!!...
sabor jerlah ekkk...

Inah said...

i will keep u company doc!!!

Beruang Madu said...

Apa kata conference pulak between hospital... raya tahun ni hsptl ni jer yg bukak lain cuti, tahun depan pulak hsptl lain pulak bukak lain cuti... lagi best... yg sait taklah mengada2 kan... salah makan ayam pun dtg sepital... yg hazab nak mati kena tunggu dia.. apa pun... kalau adik beradik aku tak bising mahu aku teman kan ko raya kat sini.... Shah kan raya sini

Wahidah said...

sama la kiter syuk....i pun kena keje gk time raya...isk3

Wahidah said...

hurm..me too la syuk..i pun kenea keje gktime raya ni...maybe a week after raya br dpt blk kg...wuargh....marilah kiter bersama2 beraya di hosp..chills ngan patient2..huhuhu

Shah said...

So sorry to hear that. Nasib aku tak tahu lagi camna this year. Kena tunggu roster maker punya kata putus by next week baru tahu. Harap2 tak kena mlm raya la... Pilu oooo dulu pernah dgr takbir raya for the first time that year masa tengah dlm OT buat kes.....

syukur said...

Hi guys...thanks for your comment..just came back from Sheraton Langkawi...sorry for late reply.

Budlee : yes yes yang tu lah

Axim : entah la..semakin pelupa pulak.. pekena kari kepala ikan banyak sangat kot...he he

Anonymous : Mmmm cam tahu jer sapa ni... tapi dah dapat bercuti panjang tu bersyukur sahajalah..

Catz : u kena hantar mesej kat blog I yer malam raya.. promise tau... ye ker ada org nak hantar semua tu ?? cam mustahil jer..

Nora Sakura : sabar tu separuh dari iman

Inah : wow.. i've got news from Inah the Aussie girl... thanks Inah.

Beruang Madu : mmmm nice suggestion..waaa ingat kan abang bear nak jadi Menteri Pelancongan jer..rupa rupanya Menteri Kesihatan pun minat jugak...he he

Wahidah : tu dah tugas kita Wahidah.... sedih jugak malam raya di hospital tapi kita yang pilih kerja ni kan ??

Shah : kau volunteer je la Shah on call Raya Eve .. nanti kita buat muka kesian...nanti mintak blogger frens yang lain hantar makanan ...boleh ??? he he he (sesiapa yang membaca ni..halusi lah maksud tersirat..he he_)

PUTUBAMBU said...

takpelah..pengorbanan yg pasti akan mendapat ganjarannya...insyaallah...

syuk, putu kalau tak balik kg.. mmg boleh hantar ketupat kat syuk..

rumah putu pun bukannya jauh dari hukm..10 min. jek...kat batu 2 1/2 je...

tapi apekan daya..tahun ni..giliran kat rumah MIL pulak..

lepas raya jelah yek syuk..hehehe..

Wahidah said...

hurm..yerp we choose it syuk..tp ntahla dh use to it...dh byk kali kena keje time raya n even mlm raya..mmg la syahdu giler esp i anak tunggal pompuan n sulong...tp my family pun kena gk get use to it.....bgs gk cadangan syuk tu..minta bloggers yg len hantar ketupat sumer..tp i tk mkn ketupat la...hehehe

Faisal Admar said...

Hehe that is something scary about be a doctor. I once got that in my mind. Tapi bila dah dewasa, dah faham dah. Itulah sacrifice namanya kan!

Saya harap doc bersabar… nasib tak kena masa hari raya terus kan. Tapi raya eve memang best lah sebab kalau nak diikutkan… malam raya tu lah nak rasa betul-betul raya dan juga paggi raya tu sebab malam dan pagi tersebut bergema takbir raya! Syahdu je kan… hehe.

Lagi dendang perantau memang best doc… eh doc kampung di mana ye? Hmm terkejut gak bila baca yg doc kehilangan civic! Civic baru tu ke? Adoi la… cian doc…

Selamat bekerja ye doc :)

syukur said...

Putubambu : i balik lepas sembahyang raya kot the next day tidur kejap sampai tgh hari baru bertolak lepas Zohor selalunya.. TQ Putu

Wahidah : ye marilah sama sama kita buat muka kesian.... bantu kami.. anak anak yang tak dapat balik mlm raya.. macam lagu plak..

Faisal : yeah My Civic was stolen in a tragic manner 4 hari sebelum raya thun lepas.. i ve got a brand new one dah...Adusss.. Faisal.. u tambahkan lagi duka lara hatiku dengan lagu raya tu..buat dedication kat I di TV boleh??.. he he he

PUTUBAMBU said...

syuk, meh I nyanyikan lagu raya utk you...

'balik kg.... hohoho..balik kg...hohoho balik kg.. hati girang..!!'

(ehehehehe... saja jek nyakat..)

putu dah hantar e-mail..tolong reply yek..

Wahidah said...

pergh..siap minta dedication lagu tu...i pun nk gk faisal..huhuh...

yea marilah kiter wat muka kesian...kiter adakan club bloggers yg tk dpt pulang beraya...

dr jauh kupohon maaf..sudirman..:P