Wednesday, September 30, 2009

Bila Dana Untuk Kesihatan CIPUT !!


Pengumuman berkuat-kuasa di HSB mulai 1 Oktober 2009 ni mendukacitakan... alasan bajet untuk test kit dah tak ada.. Satu kepuasan bagi seorang pakar perubatan untuk mendapatkan diagnosa sesuatu penyakit dengan dibantu oleh ujian makmal selain aspek klinikal yang dilatih semasa Masters atau MRCP . Kegawatan semasa H1N1, peruntukan untuk Tamiflu dan sebagainya sememangnya serba sedikit mencantas budget setiap hospital... Masalahnya ... hal gawat negara, pandemik dunia, kenapalah dana perubatan tak ditambah oleh kerajaan.. sampai ujian ujian penyakit kronik lain diterminasikan buat seketika.

Aspek kesihatan patut diberi perhatian utama ....sebab kita bertarung dengan NYAWA MANUSIA !!!

4 comments:

Wahidah said...

tu la pesal..
patutnya budget utk kesihatan ne la diutamakan...isk3

Wahidah said...

tumour markers..d dimer sumer...byk nyaaaa yg di berhentikan..isk3....

Ekin said...

byk gak kwn2 yg keje hosp menrungut pasal low budget.. hmm nak wat cam ner.. MY lebih suka beli gadget perang..(yg gunanya entah bila..) scientific investigation nak carik cure vaksin itu ini pun pakai duit sniri dulu.. dah proven baru la terhegeh nak salur dana.. tak bijak betull.. slogan jee "rakyat diutamakan".. kan?
ubat kat hosp gomen pun dah mcm kureng quality.. if pi private mahall banget.. lucky insurance cover.. tapi byk mana pun.. well again.. "rakyat di utamakan." ahakss..

syukur said...

Wahidah : bila dah gawat budget..mcm tu la jadinya..

Ekin :
good point ! tetapi i disagree on ubat hospital gov kurang quality... we used medication as evidence-based and clear indication.... takkan la nak guna ubat kolestrol yg paling baik untuk semua org....habis duit kerajaan... of course ..if i am in private practice pun i do the same...